-
Bel voor gratis toets van uw zaak
085-4865262

Wanneer adviseren wij om een klaagschrift in te dienen…

…na rijden onder invloed van alcohol?

Wanneer u wordt verdacht van rijden onder invloed, hebt u de grootste kans om het rijbewijs terug te krijgen bij

Aanvullende eisen

Als aanvullende eis geldt dat het de eerste keer is dat u bent gepakt wegens rijden onder invloed of dat het langer dan 5 jaar geleden is dat u voor het laatst veroordeeld bent wegens rijden onder invloed of dat u hiervoor een strafbeschikking hebt gekregen.

In deze gevallen zou u in beginsel kunnen volstaan met het enkel opstellen en indienen van een klaagschrift door een advocaat, terwijl u zelf naar de zitting gaat. De kans van slagen is steeds afhankelijk van uw persoonlijke belangen. Hoe zwaarder uw belang om het rijbewijs terug te krijgen, hoe groter de kans op teruggave is.

Waarom alleen in die gevallen?

Alleen in de hiervoor genoemde gevallen, hebt u een goede kans om het rijbewijs eerder terug te krijgen via een klaagschriftprocedure. Is er bij u een hoger alcoholgehalte geconstateerd of is er sprake van recidive in de afgelopen 5 jaar, dan adviseren wij u niet om een klaagschrift in te dienen. Dit heeft te maken met de samenloop met de CBR-procedure en de recidiveregeling alcohol.

Een advocaat die u in die gevallen toch adviseert om een klaagschrift in te dienen, is duidelijk geen gespecialiseerde verkeersstrafrechtadvocaat. Op basis hiervan kunt u weten of u met een echte specialist te maken hebt of niet.

In deze gevallen zal het CBR namelijk tevens een onderzoek naar de rijgeschiktheid opleggen en daarbij de geldigheid van het rijbewijs schorsen. Stel dat u dan toch een klaagschrift indient en het rijbewijs terug zou krijgen, zal het rijbewijs direct na de teruggave doorgestuurd worden naar het CBR. U krijgt het rijbewijs daardoor nooit of hooguit maar van zeer korte duur zelf in het bezit. U wordt daardoor zelfs nog benadeeld omdat u later in de strafzaak niet meer kunt profiteren van aftrek van de tijd dat het rijbewijs ingehouden is geweest In feite wordt u dan dus dubbel gestraft omdat u na teruggave van het rijbewijs door het CBR later ook nog eens het risico loopt dat aan u een lange ontzegging van de rijbevoegdheid wordt opgelegd.

Wij zullen dit nader uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Rijbewijs terug buiten deze gevallen

Wanneer uw alcoholgehalte hoger was dan hierboven of wanneer er sprake is van recidive binnen de afgelopen 5 jaar wordt het moeilijker om het rijbewijs (snel) terug te krijgen. In die gevallen moet u zich echt gedurende de volledige procedure laten bijstaan door een gespecialiseerde verkeersstrafrechtadvocaat nu u te maken krijgt met een samenloop van verschillende procedures;

Alleen een advocaat die zowel in het strafrecht als in de CBR-procedure is gespecialiseerd kan u dan goed bijstaan. Wij zullen dit voor u per geval uitleggen.

Informatiebrochure bij rijden onder invloed van alcohol

Voor wie is aangehouden op verdenking van rijden onder invloed, hebben wij bovendien een speciale informatiebrochure geschreven waarin uitgelegd wordt wat u te wachten staat, welke verweren u kunt voeren, maar ook wat u kunt doen om uw rijbewijs snel terug te krijgen. Echt alles dat u moet weten bij rijden onder invloed van alcohol, kunt u lezen in deze brochure. Bestel de informatiebrochure ‘rijden onder invloed van alcohol’ via onderstaande link en ontvang direct in uw mailbox de zeer uitgebreide brochure vol met informatie, tips en adviezen.

Informatiebrochure ‘rijden onder invloed’ bestellen?

 

Terug naar homepage